En we zouden elkaar ergens voorbij een fictieve streep vertellen, of we lekker gelopen hadden en of het goed was geweest of juist niet. We zouden vervolgens alleen kunnen klinken op het gevoel en de beleving. Alleen kunnen aangeven of het gemakkelijk en/of leuk was geweest of juist niet. En wie we tijdens onze reis waren tegen gekomen.

Op deze manier heb ik Paolo proberen te begeleiden tijdens onze laatste halve marathon. Tijd speelde geen rol. Het ging om de gezamenlijk tocht. De man moest er hard voor werken. Want hij was er lang uit geweest. Dat was te merken aan zijn non verbale uitstraling tijdens de loop. Stiller en stiller werd hij en roder en roder in zijn gezicht.

Toch heeft hij de wedstrijd uitgelopen en ergens voorbij een streep geproost op de beleving. Speelde tijd maar vaker geen rol. Wat zou het mooi zijn als mensen elkaar ruimte gunden in het hier en nu. In het besef dat dingen meestal wel voor elkaar komen, zonder er een tijd aan te koppelen.

Ofwel vrij naar onze volksschrijver A.F.T. van der Heijden; als er geen tijd zou bestaan, zouden mensen in de breedte leven. Zouden mensen alles tegelijk aan zich voorbij zien trekken. Zonder daaraan een diepere duiding te geven. Van dit moet nu, of had ik het toen maar anders gedaan. Of wachten tot er betere tijden aan komen of het fabuleuze pensioen.

Eigenlijk is dat wat ik mensen toewens in deze terugblik. Ga meer in de breedte leven. Ga zorgvuldig en zonder besef van de tijd met elkaar om. Marathons of wedstrijden bestaan niet. Mensen creëren dat soort zaken misschien wel om zich aan elkaar te kunnen meten en elkaar vervolgens de maat te kunnen nemen.

Probeer dat niet meer of minder te doen. Overstijg of vergeet de tijd. Kijk, praat en loop met elkaar. Zonder dat er een begin of eind aan komt. Leef in de breedte zonder horizon. Loop samen een eindje met elkaar op. Sluit de volgende keer bij iemand anders aan. Luister en maak een praatje met hem of haar. Blik dan niet meer terug of vooruit. Kijk in de breedte en niet in de diepte. Het leven wordt dan een stuk prettiger en zinvoller. We gaan zien hoe dat de komende periode uitpakt.

Venlo, 26 april 2019

André Wijnen

Comments are closed.