zomertijd-wintertijd

Het Europees parlement,  onder leiding van meneer Juncker,  heeft een onderzoek laten doen naar de negatieve invloeden op het menselijk lichaam.  Wat blijkt nu.  Een uurtje voor of achteruit zetten van de klok veroorzaakt een grote verstoring  op je bioritme. Vergelijkbaar met een jetlag. Het verstoord niet alleen  je bioritme maar kan gewichtsproblemen en depressie veroorzaken.  En die laatste twee zijn alleen maar goed voor de portemonnee van de  farmaceutische industrie.  Tenminste dat is wat onderzoekers hebben aangetoond. Als het dus aan de Europese Commissie ligt komt er een einde aan het jaarlijkse tweemaal  verzetten  van de klok.

Energiebesparend voordeel?

Er zijn tegenwoordig veel alternatieve energiebronnen en grondstoffen waardoor  het besparingsvoordeel  vrijwel te verwaarlozen is.

En dan?  Altijd zomertijd of  altijd wintertijd

De geleerden zijn het er nog altijd niet over eens.

Bij “altijd zomertijd” blijft het langer licht waardoor de kans bestaat dat je gemiddeld later naar bed gaat en ook later opstaat. Terwijl het ochtendlicht juist heel goed is voor je bioritme. En vergeet niet dat bij “altijd zomertijd” het in december s ’morgens rond  half tien pas licht zal worden.

Bij “altijd wintertijd” (de oorspronkelijke tijd) veranderd er in de winter niets,  alleen in de zomer komt  de zon s ‘morgens  eerder op  en gaat hij  s ’avonds eerder  achter de horizon.

De consequenties.

Eigenlijk zijn dat er niet zoveel als ze voor “altijd wintertijd”  kiezen,  maar alleen wanneer ze in Brussel voor “altijd zomertijd”kiezen  zullen alle ochtend- en avondtrainingen zich s ’winters  in het donker afspelen.  Zelfs bij de zondagsochtendtraining  moeten we starten met lichthesje.  Daar word je toch  niet vrolijk van. Enig lichtpuntje.  De verkoop van onze lichthesjes zal aanzienlijk stijgen.

Comments are closed.