Na de expo gaan we een stukje hardlopen, richting verboden stad en het plein van de hemelse vrede. De beelden van de opstand komen toch even naar voren en je realiseert je ondanks de mega drukte dat je op een plek staat die belangrijk is voor de geschiedenis van China.  ‚s avonds gaan we eten in een van de hutongs en dat is een beleving op zich. Bijzonder alles om je heen en het gebrek aan oriëntatiepunten doordat vrijwel alles uitsluitend in het chinees is aangegeven.

We moeten zelfs goed kijken om de ingang van de metro te vinden. Na het toetje valt de jetlag over me heen en liggen we vroeg in bed. Op vrijdag bezoeken we de Chinese muur en de graftombes van de Ming dynastie. De eerste indrukwekkend, het tweede wat tegenvallend.
Op zaterdag hebben we een vrije ochtend en slaap ik uit en na een lang ontbijt gaan we met de bus wat highlights van Beijing zien en het finish gebied inspecteren. Morgen is het zover. Waar sommigen toch wat nerveus worden voel ik me relaxed.

Op zaterdagavond worden we ontvangen op de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Hij is zelf in Brussel maar heeft de sleutel achtergelaten bij zijn waarnemer. Onze directeur beleggingen legt op een goede manier uit waarom China belangrijk voor is en met de wnd. ambassadeur heb ik een interessant gesprek over het reilen en zeilen in Beijing en China. Na een welverdiende past gaan we vroeg naar bed. Morgen om 05:00 uur op.

Vanwege de warmte en het verkeer dat niet te lang stil mag liggen is het startschot al om 07:30 uur. de reis ernaar toe is ook al een bijzondere. In een lange stoet wandelen we van de metro naar het startvak. Ze hebben ervoor gekozen om alle buitenlanders in het laatste startvak te laten starten. Het is al aangenaam maar nog bewolkt. Lang hoeven we niet te wachten in het startvak. we maken nog wat selfies met ons groepje en dan is het al zover. om 07:42 passeer ik al de startlijn. In 12 minuten zijn vrijwel alle 30.000 deelnemers al „door”. Indrukwekkend hoe groots. Als je vanuit het plein van de hemelse vrede de stad in draait ren je op een 7 baanse weg en dringen is dan ook niet nodig. Ik laat mijn collega’s gaan en af en toe komt er een APG-er die nog later gestart is dan ik voorbij lopen “eee pieeee gieeee” roepen we! even een praatje en weer door.

Ik had me voorgenomen elke 5 km even te wandelen om te eten en drinken maar dank zij de mee gesmokkelde belt met mijn eigen drinken is dat niet nodig. Op 25 km staat „ons Cheerpoint”  en het is geweldig leuk om ook in het Nederlands te worden aangemoedigd! Tot 30km lukt het om door te blijven rennen. En ook daarna gaat het goed, ik kan het tempo ondanks de warmte (>25 gr C) en alle chinezen die ik nu voorbij moet goed vasthouden. Mijn hartslag loopt heel langzaam op maar weet m onder mijn omslagpunt te houden. Ik loop nog een aantal collega’s voorbij en dat geeft toch ook weer een kick. Al met al ben ik steeds verrast als er al weer 5 km voorbij zijn. Op 40 km moet ik toch even een foto maken van het zicht op het finishgebied en vandaar lukt het om het tempo weer goed op te pakken en nog even door te trekken. Het finish gebied is geweldig tegen die blauwe lucht en de ontvangst door Chinese cheerleaders ook.

Mijn doel is geslaagd, lachend over de finish en ook nog in een leuke tijd! 4:47. s‚middags hebben we de afterparty met leuke foto’s van iedereen en een praatje over iedereen en als we gegeten hebben feesten we verder in de Irish pub.

Op maandag worden we ontvangen bij het bedrijf waarmee APG gaat samenwerken en we krijgen een gelikte presentatie en rondleiding in hun nieuwe kantoor. ‚middags bezoeken we de hutongs per fiets en zijn we onder de indruk van het echte China. Ongelofelijk hoeveel soorten voertuigen ze hebben van fiets tot mega dure auto’s van riksja tot elektrisch transport fietsen. En het verkeer is bijzonder druk en tegelijk relaxed. Veel gezien, geweldige indrukken opgedaan en heel veel leuke collega’s leren kennen.

Comments are closed.